سم الله الرحمن الرحیم قال عمر بن خطاب:یا رسول الله-و کان فی جنبی شاب حسن الوجه طیب الریح قال لی:یا عمر لقد عقد رسول الله عقدا لایحله الا منافق،فاخذ رسول الله بیدی فقال:یا عمر انه لیس من ولد آدم،لکنه جبرائیل یوکد علیکم ما قتله فی علی.
عمر گفت:عرض کردم یا رسول الله در حالیکه شما سرگرم خطبه خواندن و ایراد من کنت مولاه بودید جوان خوش سیمای خوشبوئی پهلوی من نشسته بود،پس بمن گفت:ای عمر بدون شک رسول خدا قراردادی را منعقد فرمود که هیچکس آنرا بر هم نزد مگر منافق.
رسول خدا دست مرا گرفت و فرمود:ای عمر!بدون شک او از فرزندان آدم نبوده،همانا جبرئیل بود که خواست آنچه را من درباره علی گفتم بر شما ها تاکید نماید.
توضیحا پیامبر پس از انجام مراسم خطبه خواندن،و اعلام مقام خلافت مطلقه و بلافصل علی،با ایراد من کنت مولاه فعلی مولاه و دیگر فراز های مربوطه از حاضران در صحنه آنچنانی غدیر خم خواست یک یک آنها با علی دست بیعت دهند تا از طریق بیعت عملا اعلام تسلیم و قبولی تن دادن به خلافت او کرده باشند.
پس حتی زنها با زدن دست در طشت آبی-که به دستور پیامبر دم خیمه ای نهاده شده و دست علی از داخل خیمه در آن قرار داشت مراسم بیعت را انجام دادند و همه و همه ملتزم به پیروی و اطاعت از امام علی بن ابی طالب شدند.
جالب توجه خوانندگان حق جو آنکه به نوشته حد اقل چهل نفر از اعلام مورخین و محدثین ابوبکر و عمر هر دو به هنگام بیعت با امام امیر مومنان علی(علیهم السلام) شروع کردند با کلماتی از قبیل <<بخ بخ>> یا <<هنیئا لک>> و امثال آن تبریک و تهنیت گفتن بدان حضرت و تجلیل از مقام ولایت اعطائی و واگذاری امر خلافت به او .
و اینک بخاطر آگاهی خوانندگان می پردازیم به ذکر نمونه هائی از تعبیراتی که در این زمینه نقل شده و بیانگر سرنوشت سازی مراسم غدیر خم می باشد.
اما تعبیری که به عنوان ابوبکر و عمر هر دو با هم نقل شده عبارت است از:
امسیت یابن ابی طالب،مولی کل مومن و مومنه.
باشد به نقل :
1-حافظ احد بن عقده کوفی(در گذشته 333)در کتاب الولایه شامل معرفی 150 نفر از صحابه ناقل حدیث غدیر.{تهذیب التهذیب این حجر 7/337 و دیگر مصادر مندرج در الغدیر 1/153}
2-حافظ علی بن عمر دارقطنی بغدادی (درگذشته 385){صواعق المحرقه ابن حجر ص 26}
3-حافظ احمد بن محمد عاصمی از اعلام قرن 5 در زین الفت ج2 ص263
4-حافظ ابو عبدالله گنجی شافعی(458)در << کفایه الطالب-باب اول ص 62>> به نقل از ابن عقده
5-احمد بن حجر هیثمی(932)در صوائق المحرقه ص26
6-شمس الدین مناوی شافعی(1031)در فیض القدیر 6/218
7-ابو عبدالله زرقانی مالکی (1122)در <<شرح المواحب 7/13>>هر سه به نقل از دارقطنی
8-سید احمد زینی دحلان مالکی شافعی(1304)در <<فتوحات الاسلامیه>> 2/306
و اما تعبیراتی که از عمر به تنهایی نقل شده پس بدین قرار است:
1-أصبحت مولی کل مومن
2-بخ بخ لک یا ابن ابی طالب،اصبحت مولای و مولی کل مومن و مومنه
3-بخ بخ لک یا علی ،اصبحت و امسیت
4-بخ بخ لک یا ابالحسن،لقد اصبحت مولای و مولی کل مومن و مومنه
5-بخ بخ یا ابن ابی طالب،اصبحت مولای و مولا کل مسلم
6-بخ بخ یابن ابی طالب،اصبحت مولای مولی کل مومن و مومنه
7-طوبی لک یا ابالحسین!اصبحت مولای و مولی کل مومن و مومنه